2010-ben az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai azért érkeztek a 200 fős kis Somogy megyei faluba, hogy egy hasznosításra felajánlott intézményt nézzenek meg. A munkatársak egy lepusztult épületet találtak, hatalmas elhanyagolt birtokkal. A Segélyszervezet mégis Esélyt adott Kastélyosdombónak.

És ami akkor még csak egy gondolat volt, mára valóság: az elhagyatott kastélyból élettel teli modern épületkomplexum, az elhanyagolt kertből rendezett kastélypark, az elhagyott birtokból termést hozó, munkahelyeket teremtő gazdaság, egyetlen szociális intézményből egyedülálló térségfejlesztési program lett. Kastélyosdombó ESÉLYT kapott, és ma már esélyt ad: az újrakezdésre, az élményekre, a munkára, a feltöltődésre. 

Kastélyosdombói Esélyprogram

Családok Átmeneti Otthona

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 2014-ben hozta létre Kastélyosdombón, az egykori Erdődy-kastélyban a Családok Átmeneti Otthonát.
Az intézményben életviteli, szociális, vagy családi krízis miatt otthontalanná vált családok számára nyújtanak átmeneti ellátást annak érdekében, hogy a család egysége megmaradjon. Az ország egész területéről fogadják a kiskorú gyermekeket nevelő családokat.
Az itt működő modellprogram célja, hogy az egykori kastélyban létrehozott otthonba érkező családok valódi esélyt kapjanak az újrakezdésre. A program keretében a Segélyszervezet megoldást kínál a családok lakhatási problémájára, a szülőket visszavezeti a munka világába, valamint segítséget nyújt a családoknak a gyermekek hozott hátrányainak leküzdésében is.

További információ: https://segelyszervezet.hu/ csaladok_atmeneti_otthona

Jelenlét pontok

Az Ökumenikus Segélyszervezet számos Jelenlét Pontot működtet szerte az országban. A Kastélyosdombón működő Jelenlét Pont célcsoportja a társadalom peremére szorult emberek, mélyszegénységben élő közösségek, a gyerekektől egészen a felnőttekig. Hosszútávú céljuk a községben élők képessé tétele a kihívásokkal való szembenézésre és problémáik önálló kezelésére.

További információ: https://segelyszervezet.hu/hazai-tevékenységünk/jelenlet-pont-kastelyosdombo

Szenvedélybetegek Nappali Intézménye

A Segélyszervezetnél a kilencvenes évek második felétől foglalkoznak szenvedélybeteg ellátással. A nappali ellátások célja az ide érkezők fizikai, lelki állapotának szinten tartása, függőségek és azok hátterének kezelése. Az utóbbi években az alkohol és drogproblémák, a játékszenvedély kialakulásának megelőzése is fontos célja a prevenciós foglalkozásoknak, amelyeket elsősorban fiatalok között végeznek.
A Segélyszervezet központjai 5 településen, köztük Kastélyosdombón nyújtanak átfogó és személyre szabott segítséget függőségben (alkohol, drog, játék) szenvedőknek.

További információ: https://segelyszervezet.hu/kinek-segitunk/szenvedelybetegek/

Közösségi és fejlesztő programok

Az Ökumenikus Segélyszervezetnél nagy hangsúlyt fektetnek a rászoruló gyermekek fejlesztésére, felzárkózásuk elősegítésére: a Kapaszkodó program keretében országszerte 20 helyszínen több mint 3000 gyermek vesz részt rendszeresen közösségi programokon. A fejlesztő foglalkozások sokfélesége és a személyre szabott fejlesztési tervek esélyt adnak a változásra. A Segélyszervezet munkatársai arra törekszenek, hogy a gyermekek minden segítséget megkapjanak a szegénység okozta hátrányok leküzdéséhez.

További információ: https://segelyszervezet.hu/kinek-segítunk/gyerekek

Szociális vállalkozások

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját az átmeneti segélyezésen túlmutató esélyteremtés határozza meg. Ezen célkitűzés megvalósulását segítik elő a társadalmi vállalkozások is. A nonprofit vállalkozások célja – az ország legszegényebb régióiban való munkahelyteremtésen felül – a nyereség további szociális programokba történő visszaforgatása, biztosítva ezek hosszú távú fenntarthatóságát.

A kastélyosdombói mintagazdasághoz több szociális vállalkozás is kapcsolódik, amelyeknek köszönhetően a Segélyszervezet a település legnagyobb munkaadójává vált.